Demo aanvragen

Je bent slechts een klik verwijderd van het aanvragen van een demo. Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Call back

Fill in your name and phone number, and we will make sure to call you back within four hours!

Subscribe to Newsletter

Please fill in your name, organisation and email-address.

16 januari, 2022

Taxatie in XBRL, wat is dat nu eigenlijk?

De taxatie markt van commercieel vastgoed is flink in beweging. Digitalisering, XBRL, data deling, automated valuation (AVM) zijn voorbeelden van termen die dagelijks voorbij komen. In deze blog geven wij uitleg over wat XBRL nu precies is.


Betere datakwaliteit en efficiëntie door XBRL

De uitleg die je op internet kan vinden is de volgende: ‘XBRL (eXtensible Business Reporting Language) is een open standaard gebaseerd op XML (Extensible Markup Language) voor de elektronische inzameling en uitwisseling van financiële gegevens via het internet’.


In ‘Jip en Janneke taal’ kun je zeggen dat er een extra gecontroleerd excel bestand wordt gemaakt, waarbij ieder vakje specifieke regels heeft. Als je dit vertaalt naar een taxatie rapport, dan bestaat dit rapport uit verschillende datapunten. Deze datapunten worden geladen in het juiste ‘vakje’ in het XBRL bestand. Dit bestand wordt in Nederland via SBR Nexus (samenwerking van ING, Rabobank en ABN AMRO) bij de bank afgeleverd. Voorheen werden deze datavelden handmatig uit de PDF in de systemen van de bank ingevoerd. Dit is nu niet meer nodig en zorgt voor betere datakwaliteit en efficiëntie. 


Softwarepakket van belang voor banken

Op dit moment wordt er ook hard gewerkt om de opdrachtbrief via XBRL aan de taxateur beschikbaar te stellen. Hiermee kan data direct in het softwarepakket geladen worden. Dit gaat de taxateur ook meer efficiëntie en completere data opleveren. Het is dus essentieel om een softwarepakket te hebben om voor de banken te blijven taxeren.


Wie bepaalt de datavelden?

De onderliggende datastructuur van de XBRL, die voor taxatie gebruikt wordt, is aan verandering onderhevig. Op dit moment wordt er gebruikt gemaakt van Vastgoed Taxonomie (VT) 14 en 15, maar wordt er hard gewerkt aan VT16. Er zijn dus al aardig wat versies voorbij gekomen. SBR Nexus is verantwoordelijk voor het opstellen van de taxonomie. Dit wordt gedaan in samenwerking met de taxateurs, banken en softwareleveranciers. Zo wordt er nu hard gewerkt aan de duurzaamheidsparagraaf. Nieuwe velden zullen in VT16 beschikbaar worden gesteld. 


Is het PDF taxatierapport nog nodig?

Jazeker. XBRL helpt om op een efficiënte manier gestructureerde data te delen en te ontvangen. Uiteraard moet er nog steeds gewerkt worden volgens de geldende richtlijnen, zoals het NRVT.

 

Meer informatie?

Meer weten over XBRL en de software van KATE Innovations? Neem contact op via info@kateinnovations.com of bel 085-773 7037.

More news